Persbericht

Geen kind aan de kant!

Het vluchtelingendebat doet veel stof opwaaien. De meeste aandacht gaat uit naar vluchtelingen die nieuw in Nederland aankomen. Maar het lijden van vluchtelingenkinderen die al langere tijd hier zijn, voltrekt zich onzichtbaar en in stilte. ‘Geen kind aan de kant!’ organiseert samen met de vluchtelingen een landelijke tournee in mei met betogingen voor de Rechten van het Kind. Op 21-22 mei en 28-29 mei wordt in totaal op zes locaties gedemonstreerd.

Er is maar weinig over bekend, maar in Nederland wonen ruim duizend vluchtelingenkinderen met hun ouders in gezinslocaties. De gezinnen hier zijn voor hun oorspronkelijke asielaanvraag afgewezen en volgens het asielbeleid ‘uitzetbaar’. Terwijl deze gezinnen vaak nog lopende procedures hebben en de kinderen hier zijn opgegroeid, worden ze toch met uitzetting bedreigd.

Wekelijks worden meerdere gezinnen ’s ochtends in alle vroegte door de vreemdelingenpolitie gearresteerd, meegenomen en overgebracht naar gezinsgevangenis Kamp Zeist, om van daaruit te worden uitgezet. Het gezin krijgt vijf minuten om de spullen bij elkaar te pakken en tijd om afscheid te nemen van anderen is er niet. Maar de kinderen zijn hier opgegroeid en geworteld. Ze hebben Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes. Ze voelen zich niet meer thuis in het land waar ze vandaan kwamen.

Arrestatie, opsluiting, uitzetting en het plotseling zien verdwijnen van leeftijdsgenoten: ieder kind dat dit wekelijks meemaakt zou het als traumatiserend ervaren. Dat geldt dus ook voor de kinderen in de gezinslocaties.

Nederland tekende in 1995 het VN-Kinderrechtenverdrag. Maar in de gezinslocaties en de gezinsgevangenis zijn de Rechten van het Kind niet gewaarborgd. Dat blijkt ook uit talloze onderzoeken, publicaties en aanbevelingen van experts zoals Defence for Children, UNICEF en de Kinderombudsman.

‘Geen kind aan de kant!’ is niet de enige die de komende tijd aandacht vraagt voor de situatie van de vluchtelingenkinderen in de gezinslocaties. Defence for Children is gestart met een nieuwe campagne voor gewortelde kinderen, ‘Ik Blijf Hier’. Filmmaker Jan Jaap Kuiper maakte met CTM Docs in co-productie met ThankEve Productions en IKONdocs de documentaire ‘Vergeet mij niet’, over de kinderen van basisschool De Verrekijker op de gezinslocatie Katwijk. Deze aangrijpende documentaire ging in première op het Movies That Matter Festival 2016 en zal op 6 juni op NPO2 worden uitgezonden.
Samen met de vluchtelingen in de gezinslocaties voert ‘Geen kind aan de kant!’ campagne voor een eerlijk en onvoorwaardelijk Kinderpardon en het stoppen van arrestaties, opsluiting en uitzetting.
Op 21-22 mei en 28-29 mei houdt ‘Geen kind aan de kant!’ een landelijke tournee met betogingen op zes locaties: Gilze-Rijen, Katwijk, Den Helder, Amersfoort, Emmen en Kamp Zeist. Met een grote bus vol sympathisanten rijden we naar de gezinslocaties toe, waar de vluchtelingen de gemeentegrenzen niet mogen overschrijden, om daar met de kinderen en hun ouders te demonstreren voor de Rechten van het Kind.

Meer informatie over de gezinslocaties, de gezinsgevangenis en de campagne is te lezen op de website www.geenkindaandekant.nl. ‘Geen kind aan de kant!’ is ook op Facebook te vinden:  https://www.facebook.com/geenkindaandekant/